Undvik missfärgning av tänderna

missfargning-tander-teDet finns många livsmedel och drycker som fläckar ner och missfärgar dina tänder, det vanligaste är kaffe, rödvin, te, rökning, snusning och läsk. Förutom detta så blir dina tänder något mörkare med åren.

Varför missfärgas tänderna?

Tänderna är uppbyggda av ett inre och ett yttre lager. Det inre lagret, tandbenet, kallas dentin och utgör den största delen av tanden. Det yttre lagret kallas emalj och är kroppens hårdaste vävnad. Innanför dessa lager ligger pulpan som innehåller blodkärl och nerver. När du äter mat och dricker dryck så skapas det ännu ett litet lager ovanför emaljen, det är detta lager som missfärgar dina tänder. Emaljen blir mer porös vid kyla eller hetta så när du intar livsmedel som riskerar att missfärga tänderna ökar risken om det är kallt eller varmt.

Andra faktorer

Missfärgningar kan bero på andra faktorer också, en del har enkelt gulare tänder än andra ärftligt. Sjukdomar och medicin kan också påverka färgen på tänderna och dessa är såklart faktorer som är mycket svårare att påverka själv.