Tandblekning hos tandläkaren


Hos tandläkaren kan du bleka dina tänder, även tandläkare hos folktandvården brukar erbjuda denna tjänst. Före en behandlingen påbörjas brukas en undersökning göras för att kontrollera att du inte har några hål eller att dina tänder inte är skadade på något annat sätt. Detta är något som du bör göra även om du ska bleka dina tänder hemma.

Tandläkaren gjuter en tandskena åt dig och skickar med tandblekningsgel som du använder för att bleka dina tänder med hemma.

“Starkare” blekgel hos tandläkaren/tandvårdsklinik

Blekgelen som du får från tandläkaren eller skönhetssalongen skiljer sig mot den som du köper i “hemmakit”. Det är endast tandläkare som får sälja tandblekningsgel som innehåller mer än 0,1 väteperoxid. En blekgel med väteperoxid är effektiv – men det innebär också vissa risker och det är därför den inte får säljas till privatpersoner som inte går vägen via en tandvårdsmottagning. Blekgelen som en tandvårdsmottagning säljer får innehålla upp till 6% väteperoxid (eller motsvarande styrka av annat medel).

Fördelar med tandblekning hos tandläkare/klinik

Fördelen med att bleka tänderna hos tandläkaren är att de gjuter en bra tandblekningsskena åt dig. Hos de tandläkare/tandkliniker där de bleker med starkare blekningsgel och ibland i kombination med ljuskällor är att blekningen kan gå snabbare än att bleka hemma med en svagare koncentrerad gel, läs mer om tandblekning med laser eller tandblekning med ljus. Själv blekningen utförs antingen direkt hos tandläkaren eller så får du med dig instruktioner om hur du ska gå tillväga med att dosera tandblekningsgel i dina tandskenor hemma. Detta beror på vilken typ av blekning som passar dig och vad mottagningen erbjuder.

Nackdelar med tandblekning hos tandläkare

Nackdelen med att bleka tänderna hos tandläkaren är givetvis att det kostar mycket mer än en “hemma-blekning“, räkna med 3000 kronor och uppåt. Då blekgelen ofta är “starkare” och innehåller frätande väteperoxid; som förvisso är väldigt effektivt men det kan också ge bieffekter så som ilningar i tänderna.