Sensitive tandkräm

Har man känsliga tänder och t.ex. ilande tandhalsar så rekommenderas en så kallad “sensitive tandkräm”. Den aktiva ingrediensen i sensitive-tandkrämer är kaliumcitrat som hjälper till att motverka ilningar och isningar i tänderna. En styrka på 5% brukar vara brukligt i sådana tandkrämer. Det kan ta 4 till 8 veckors användning innan man märker av effekten.
Anledning till att man får ilande tandhalsar är oftast att tandköttet dragit sig tillbaka, det kan bero på många saker, men inte helt sällan är det för hård tandborstning som är orsaken. När man känner att det börjar ila och isa så är det lätt att borsta extra mycket just där och detta leder till en ond cirkel. Välj då istället en mjuk tandborste, tänk på att borsta upp och ner – inte frenetiskt i sidled eller investera i en modern eltandborste, dessa är det svårt att borsta för hårt med.

Efter tandborstning, eller vid andra tillfällen kan man applicera lite extra tandkräm på de mest känsliga ställena för att påskynda effekten.

Det finns tandkrämer som kombinerar sensitive och whitening. Detta är en bra kombination för dig med ilande tandhalsar men som samtidigt vill hålla dina tänder så vita som möjligt utan ytterliggare ingrepp.